۱۳۹۲ اردیبهشت ۲۷, جمعه

انتشار اخبار تایید صلاحیت ها به تاخیر افتاد

در حالی که طىّ روزهای گذشته، اخبار مختلفی پیرامون تاييد يا رد صلاحيت کاندیداهای رياست جمهورى منتشر شده، سخنگوی شورای نگهبان تمام گمانه‌زنی‌ها در این زمینه را رد کرده و گفته است که این شورا فرصت پنج روزه دیگری را برای بررسی صلاحیت‌ها نیاز دارد.

از سوی دیگر محمدباقر قالیباف، شهردار تهران و یکی از اعضای ائتلاف۲+۱، در چند سخنرانی پرده از نقش خود در سرکوب دانشجویان در اعتراض‌های دانشجویی سال‌های ۷۸ و ۸۲ برداشته است.

عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، با اشاره به انتشار اخباری پیرامون افرادی که ردصلاحیت شده‌اند، گفته است که "این خبرها غیررسمی است و هیچ‌یک را تأیید نمی‌کنیم". وی اضافه کرده: "بررسی صلاحیت داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری بر اساس اسامی ثبت‌نام کنندگان در این شورا آغاز شده... پنج روز اول رسیدگی به صلاحیت‌ها فردا [امروز] به پایان می‌رسد و به احتمال زیاد فرصت پنج روزه دیگر را هم تمدید و بعد نتایج را به وزارت کشور اعلام خواهیم کرد. اعضای این شورا حضور دارند و کارشناسان ما بررسی‌ها را انجام می‌دهند که امیدوارم در مهلت ١٠ روزه بتوانیم نتایج را اعلام کنیم".

هم‌زمان محمد یزدی، رییس جامعه مدرسين قم و از اعضای شورای نگهبان، گفته است که در نخستین روز بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات، خطاب به آیت‌الله جنتى گفته است: "ثواب رسیدگی به اینکه چه کسی صلاحیت حضور در انتخابات را دارد و چه کسی فاقد صلاحیت‌های لازم است و بیان آن با شجاعت که فلانی حق ندارد کاندیدا باشد از انجام مستحبات و عبادات ماه رجب بیشتر است".

اما آیت‌الله مکارم شیرازی، از مراجع تقلید نزدیک به اصول‌گرایان، با اشاره به بحث بررسی صلاحیت ها در شورای نگهبان، گفته است که "بیم این دارم که برخی از کاندیداها که جامع‌الشرایط نباشند و صلاحیت آنها تایید نشود شروع به سم‌پاشی بر ضد نهادهای قانونی کنند".

در روزهای گذشته سایت‌های مختلف خبری، اخباری را از تایید صلاحیت‌شدگان به نقل از "منابع موثق" منتشر کردند که البته هیچ‌یک از آن‌ها تایید نشد. براساس نوشته‌های این سایت‌ها از میان کاندیداهای انتخابات تنها محسن رضایی، غلامعلی حداد عادل، اکبر هاشمی رفسنجانی، سعید جلیلی، محمدرضا عارف، علی اکبر ولایتی و محمد باقر قالیباف توسط شورای نگهبان تایید صلاحیت شده‌اند.

گرچه این خبرها تایید نشده، اما رسانه‌های اصول‌گرا اقدام به انتشار سندی کرده‌اند که براساس آن منوچهر متکی، وزیر سابق امورخارجه و یکی از کاندیداهای انتخابات، دارای مدرک تحصیلی دیپلم است و به نظر می‌رسد وی به همین دلیل ردصلاحیت خواهد شد. از سوی دیگر گفته شده است که صلاحیت کامران باقری لنکرانی، کاندیدای جبهه پایداری، به دلیل تردید در "رجل سیاسی" بودن وی رد شده است.

هم‌زمان محمدرضا تابش، نماینده مجلس، گفته است که تا روز چهارشنبه "هشت نفر تایید صلاحیت شده‌اند و شورای نگهبان در حال بررسی بقیه صلاحیت‌هاست". وی توضیحی درباره منبع خبری خود نداده است.

از سوی دیگر تلاش‌های اصول‌گرایان برای فضاسازی پیرامون ردصلاحیت اکبر هاشمی‌رفسنجانی افزایش يافته؛ جواد کریمی قدوسی، نماینده مجلس، خبر از ارسال نامه‌ای با ۱۰۰ امضا به شورای نگهبان برای رد صلاحیت اکبر هاشمی رفسنجانی و اسفندیار رحیم مشایی داده و گفته است که این نامه "توسط یکی از نمایندگان مجلس از طریق دبیرخانه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به آیت‌الله یزدی تقدیم شده است".

وی اضافه کرده بود که محتوای نامه فعلی "با نامه قبلی نمایندگان که در اعتراض به مواضع هاشمی رفسنجانی در مقابله با ولایت فقیه و مخالفت با عنصر مقاومت علیه رژیم صهیونیستی" تفاوت دارد.

در این نامه به مسایلی چون "نقش بعضی از کسانی که ثبت‌نام کرده‌اند و فرزندانشان در مدیریت فتنه و انسجام بخشیدن به سران فتنه و هماهنگ نمودن آنها، نامه سرگشاده تحریک‌آمیزی که به شعله آتشفشان دامن زد، اصرار وی بر ابطال انتخابات که خواست اتحاد استکبار جهانی بود، کلید فتنه با طرح انتخابات آزاد ، پشتوانه شدن برای ضد انقلاب که در آخرین نماز جمعه‌اش تجلی کرد و نپذیرفتن صحه شورای نگهبان بر انتخابات دوره دهم همه حاکی از این است که نمی‌تواند مسئولیت بزرگی چون ریاست جمهوری که امانت الهی و ثمره خون هزاران شهید است، به عهده وی سپرده شود، خصوصاً با مشکلات سنگین اجرایی و کهولت سن نامبرده بیم‌آن می‌رود که کار از دست وی خارج و به دست کارگزارانی بیافتد که هیچگاه دل در گرو انقلاب نداشتند" برای ردصلاحیت هاشمی‌رفسنجانی اشاره شده است.

هم‌زمان سایت رجانیوز، نزدیک به جبهه پایداری، با انتشار تحلیلی به بررسی حقوقی بحث ردصلاحیت هاشمی‌رفسنجانی پرداخته و نوشته است: "برخلاف گفته روزنامه های زنجیره ای که شورای نگهبان برای رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی، سند رسمی در اختیار ندارد، می گوییم که گزارش کمیسیون اصل ۹۰مجلس، مطابق نص صریح قانون، یک سند رسمی معتبر است که شورای نگهبان را از اعمال نظارت استصوابی برای رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی بی نیاز می سازد... عدم صلاحیت آقای هاشمی رفسنجانی برای نامزدی انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ محرز بوده و مردم پیشاپیش در قیام سراسری ۹ دی ماه سال ۸۸، آن را به عنوان یک میثاق ملی گواهی داده و از شورای نگهبان مطالبه نمودند".

اما علاوه بر بحث هاشمی‌رفسنجانی، سخنان تازه محمدباقر قالیباف، شهردار تهران، در جمع دانشجویان و بسیجیان، از دیگر موارد قابل توجه روزهای اخیر بوده است. وی در چند سخنرانی اخیر خود گفته است که در سال ۸۲ و بعد از به آتش کشیده شدن کوی دانشگاه و حادثه طرشت، در جلسه شورای امنیت کشور حاضر می شود و با صحبت های تند خود اعضای جلسه را تهدید می کند که هرکس بخواهد بیاید توی کوی و این کارها را انجام بدهد، او به عنوان فرمانده ناجا، آنها را "له" خواهد کرد.

در سخنرانی دیگری خبر از آن داده که در سال ۱۳۷۸ و در پی حوادث کوی دانشگاه، سوار بر موتور ۱۰۰۰، مردم را با چوب می زده است. در عین حال برای اولین بار اعتراف می کند که نامه تهدیدآمیز فرماندهان سپاه به خاتمی در سال ۷۸ را او به همراه یکی دیگر از سرداران سپاه نوشته است.

هیچ نظری موجود نیست: