۱۳۹۳ آذر ۲۱, جمعه

نسرین ستوده: فكر مى‌كردند با بازداشت‌ من تجمع برگزار نمى‌شود

نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشر روز چهارشنبه، ۱۹ آذر، زمانی که به همراه همسرش رضا خندان، در ادامه تحصن صنفی خود، راهی کانون وکلای دادگستری در تهران بود، برای ساعاتی بازداشت و سپس آزاد شد. این وکیل حقوق بشر به روز می‌گوید ماموران فکر می‌کردند با بازداشت او تجمع روز جهانی حقوق بشر برگزار نخواهد شد، اما اینگونه نشد و تعدادی از فعالان سیاسی و مدنی برای پاسداشت این روز مقابل ساختمان وکلای دادگستری تهران تجمع کردند.
 خانم ستوده می‌گوید دیروز در پنجاه و یکمین روز تحصن صنفی خود درحالیکه به همراه همسرش، رضا خندان راهی محل ساختمان کانون وکلا بوده، بازداشت اما پس از ساعاتی آزاد شده است.
 روز چهارشنبه همسر خانم ستوده نیز به همراه او بازداشت شد اما پس از سه ساعت نگهداری در یکی از زیرمجموعه‌های وزارت اطلاعات در تهران آزاد شد.
 نسرین ستوده می‌گوید خود او نیز بعد از پنج ساعت نگهداری در اداره پیگیری وزارت اطلاعات در خیابان صبا آزاد شده است.
 این وکیل مدافع دادگستری و همسر او مصادف با دهم دسامبر، روز جهانی حقوق بشر بازداشت شده‌اند. پیش از این، خانم ستوده از آنان که در دو ماه گذشته از تحصن او حمایت کرده بودند دعوت کرده بود به مناسبت روز جهانی حقوق بشر، تجمعی در اعتراض به "نقض حق کار دگراندیشان" مقابل ساختمان وکلای دادگستری در تهران برگزار کنند.
 در پاسخ به این فراخوان، روز چهارشنبه جمعی از فعالان سیاسی و مدنی به مناسبت روز جهانی حقوق بشر و به قصد همراهی با نسرین ستوده، مقابل کانون وکلای دادگستری تجمعی بدون حضور او برگزار کردند.
 محمد ملکی، رئيس پیشین دانشگاه تهران که از جمله حاضران در تجمع دیروز بود طی سخنانی که ویدیوی آن در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، گفت: "ما امروز که روز حقوق بشر است آمدیم اینجا تا در کنار نسرین، که حقوقش ضایع شده، جمع شویم". او همچنین از سایر وکلای دادگستری خواست به حمایت از خانم ستوده بپردازند،‌ چراکه به محرومیت از کار "شتری است که در خانه هر کس می خوابد."
 محمد نوریزاد، منصوره بهکیش، ژیلا کرم‌زاده مکوندی و اکرم نقابی، مادر سعید زینالی نیز از جمله حاضران در این تجمع بودند.
 نسرین ستوده به روز می‌گوید: "کسانی که ما را بازداشت کردند ارزیابی‌شان بر این بود که با بازداشت ما احیانا این تحصن شکل نخواهد گرفت، اما بعد از آزادی متوجه شدم همه کسانی که اعلام آمادگی کرده بودند، در تجمع شرکت کرده اند. خوشحال شدم که به جای پلاکاردهای خودم که در توقیف وزارت اطلاعات قرار گرفت، پلاکاردهای دوستانم بر افراشته بود."
 روز دهم دسامبر، برابر با ۱۹ آذر ماه، در تقویم سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی حقوق بشر نام‌گذاری شده است. این مناسبت پس از تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشراز سوی مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۱۹۴۸ میلادی رسمیت یافت.
 جمهوری اسلامی که از سوی سازمان ملل متحد و نهادهای مدافع حقوق‌ بشر به نقض مضاعف حقوق شهروندان خود متهم است، روز جهانی حقوق بشر را به رسمیت نمی‌شناسد.
 اما روز چهارشنبه در پی فراخوان نسرین ستوده، ده‌ها نفر از چهره‌های سیاسی و مدنی مقابل ساختمان وکلا با برافراشتن پلاکاردهایی با مضمون آزادی زندانیان سیاسی، تساوی طلبی و مخالفت با مجازات مرگ، روز جهانی حقوق بشر را گرامی داشتند.
گزارش شده که این تجمع با حضور نیروهای نظامی و امنیتی صورت گرفته و ماموران اقدام به عکسبرداری و فیلمبرداری از تجمع کنندگان کرده‌اند.
روز سه‌شنبه، ۱۸ آذرماه نیز تنها همایش قانونی که قرار بود از سوی کانون وکلای دادگستری مرکز به مناسبت روز جهانی حقوق بشر در تهران برگزار شود "به وقت دیگری" موکول شد.
پاسداشت مستقل مناسبت روز جهانی حقوق بشر در ایران همواره با مشکلاتی روبرو بوده است.
نسرین ستوده می‌گوید: "در گذشته امکان برگزاری چنین مراسم‌هایی بیشتر بود. ما در خصوص روز جهانی حقوق بشر، سوابقی را در تاریخ ملی خودمان داریم که با اهدای جوایز بین المللی همراه بوده است. پیش‌تر امکان این وجود داشت که در کانون و نهادهای مربوط به مقوله‌های حقوق بشری مراسم روز حقوق بشر گرامی داشته شود."
اما به گفته این وکیل حقوق بشر"در پنج، شش سال اخیر روز جهانی حقوق بشر همواره با اتفاقاتی همراه بوده است. سال ۸۷ با پلمپ کانون مدافعان حقوق بشر توام بود و پس از آن نیز سالانه هر اقدامی برای گرامی‌داشت این روز با یک واکنشی مواجه شده و امسال هم، این روز، به این ترتیب با ماجرای خوبی روبرو نبود."
نسرین ستوده که دیروز مصادف با این مناسبت از سوی نیروهای امنیتی دستگیر شد، در اوایل آبان ماه نیز پس از حضور در تجمعی اعتراضی در مقابل ساختمان وزارت کشور در تهران، بار دیگر به مدت چند ساعت بازداشت شده بود. 

هیچ نظری موجود نیست: