۱۳۹۵ آبان ۳, دوشنبه

گزارش تفصیلی، آماری نقض حقوق بشر در مهر‌ماه ۱۳۹۵


خبرگزاری هرانا – آنچه در پی می‌آید گزارش اجمالی و ماهیانه وضعیت حقوق بشر در ایران در دوره زمانی مهر۹۵ است که به همت نهاد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران تهیه‌شده است، این گزارش با توجه به حجم محدود آن و نیز به دلیل عدم اجازه فعالیت گروه‌های مستقل مدافع حقوق بشر در ایران نمی‌تواند بازتاب‌دهنده کامل وضعیت حقوق بشر در ایران باشد.
لازم به یادآوری است بخش آمار این تشکل به‌صورت سالانه گزارش مفصل‌تر خود را به اشکال آماری و تحلیلی از وضعیت حقوق بشر در ایران منتشر می‌کند.

در مهر‌ماه سال ۱۳۹۵ نقض سامانمند حقوق بشر در ایران همچنان مانند گذشته ادامه داشت و در این ماه با اعدام ۵۱ نفر در استان‌های البرز، آذربایجان شرقی و غربی، خراسان رضوی، سمنان فارس، لرستان، هرمزگان اجرا شد.
اعدام
متأسفانه در مهر‌ماه ۹۵ تعداد قابل‌توجهی از زندانیان اعدام شدند از برجسته‌ترین گزارش‌ها اعدام در این ماه باید به اعدام ۸ زندانی در زندان مرکزی ارومیه، یک زندانی در ملاء عام در نیشابور اعدام شد،  اعدام  ۱۱ نفر در زندان رجایی‌شهر ،  اعدام پرشمار زندانیان در قزل حصار کرج اشاره کرد.
در مهرماه ۹۵ در کنار تمام اعدام‌های صورت گرفته شاهد بخشش و نجات محکومین به قصاص نیز بودیم.
حقوق اقلیت‌ها 
این ماه همچنین با تداوم تعرض به حقوق اولیه اقلیت‌های قومی و دینی در ایران همراه بود که بارزترین آنها،بازداشت سه شهروند عرب سنی‌مذهب در اهواز، بازداشت ده‌ها شهروند در شهرستان بوکان، محکومیت حبس و جریمه برای ۱۹ شهروند عرب در شوش ازجمله آنها بود.
در رابطه با نقص حقوق شهروندان بهایی نیز همانند گذشته شاهد تبعیض و آزار واذیت متعدد بودیم، گزارشات،لیست اسامی ۴۷ شهروند بهایی محروم از تحصیل در کنکور سال ۹۵، بازداشت ۱۷ شهروند بهایی ظرف کمتر از یک هفته در شیراز، بازداشت منوچهر خلوصی شهروند بهایی در مشهد ازجمله آنها بود.
درزمینهٔ حقوق شهروند اهل سنت نیز گزارش‌هایی منتشر گردید گزارش‌ها: بازداشت و بی خبری از یک شهروند در سیریک ازجمله آن بود.
حقوق کودکان
حقوق زنان
درزمینهٔ حقوق اولیه زنان در ایران همچنان در ماهی که گذشت قدم جدی برای تحقق شعار برابری جنسی از سوی دستگاه حاکمِ برداشته نشد، زنان ایرانی همچنان شاهد نقض متعدد حقوق خود بودند، از پراهمیت‌ترین گزارش‌ها نقض حقوق بشر در حوزه حقوق زنان به: ممنوعیت ورود خبرنگاران زن به ورزشگاه در بازی دوستانه فوتسال زنان ،بیست ممنوعیت عجیب و غریب برای زنان ایرانی، صاحب رستوران معروف متهم به تجاوز به دوتن از کارکنان دختر،اشاره کرد.
کارگری
همچنین در این ماه ۱۷ گزارش مربوط به مرگ کارگران در محل کار بود.
اصناف
در حوزه اصناف و حقوق صنفی هم این ماه خالی از حوادث نبود چنان‌که: مدلینگ در اراک؛ پلمب ۵ آتلیه، بازداشت و بازجویی ۲۰ شهروند، بازداشت، احضار و پلمب در رابطه با مدلینگ در زاهدان، پلمپ ۸۰ قهوه خانه سنتی در زاهدان از برجسته‌ترین‌های این رسته بودند.
بهداشت و محیط زیست
درزمینه‌ی بهداشت و محیط‌زیست در این ماه گزارش‌های متعددی منتشر شد که غالب آن‌ها با موضوع آلودگی هوا، محیط‌زیست و کمبود آب در کشور بود که ازجمله مهم‌ترین آن می‌توان به: روند خشکیدگی تالاب انزلی سرعت گرفت، آلودگی هوای امروز اهواز ۱۷ برابر حد مجاز، سه هزار نفر سالانه در تهران بر اثر آلودگی هوا می میرند،میزان ریزگردها در اهواز به ۱۰ برابر حد مجاز رسید اشاره کرد.
گزارش‌های مورد توجه
در این بخش سعی شده به گزارش‌هایی از نقض حقوق بشر در مهر‌ماه که با حساسیت و توجه بیش‌تری از سوی افکار عمومی مواجه شدند، اشاره شود. بدیهی‌ست که این توجه بیش‌تر، الزاماً به معنی شاخص بودن این دسته از گزارش‌های به لحاظ حجم نقض حقوق بشر نیست.
گزارش‌های حقوق بشری در سایه کم توجهی
در مقابل بخش قبل، بسیاری از گزارش‌های حقوق بشری اساسا باکم توجهی و بعضا بی‌توجهی رسانه‌ها و افراد فعال در شبکه‌های اجتماعی که به هر ترتیب تشکیل‌دهنده‌ی قسمتی از افکار عمومی هستند؛ روبه‌رو شدند. گفتنی است این نوع کم‌توجهی‌های بعضا غیر تعمدی یا بعضا تبعیضات هدفمند، زمینه بیشتری از تداوم و گسترش نقض حقوق بشر را فراهم می‌آورد.
برای انتخاب مورد اول در این دسته باید به: بازداشت سه شهروند عرب سنی‌مذهب در اهواز اشاره کرد که با واکنش و حساسیت زیادی در افکار عمومی روبرو نشد. هم‌چنین اعدام یک زندانی در زندان میان‌دوآب، صدور دو حکم اعدام در ملاءعام در هرمزگان، اعدام ۷ زندانی در زندان مرکزی میناب، یک زندانی در زندان تایباد اعدام شد،مرگ تدریجی جنگل‌ها با انتقال آب رودخانه های مهم مازندران، بازداشت دو کارگر معترض آزادراه تهران-شمال نیز از دیگر گزارش‌هایی بود که در سایه کم‌توجهی از سوی افکار عمومی قرار گرفتند.

هیچ نظری موجود نیست: